NIe ma bardziej szczerej miłosci, niż miłość do jedzenia

Bezpieczne odżywianie

Co roku przybywa Ci na wadze od jednego do kilku kilogramów?  Stosujesz intensywne odchudzanie ale ponownie tyjesz? Tracisz kilogramy ale jeszcze łatwiej je odzyskujesz?  Oznacz to że Twój sposób odżywiania i kontrola masy ciała nie jest właściwa. Stosowanie niskokalorycznych diet nie jest sposobem na długotrwałe pozbycie się zbędnych kilogramów. Najistotniejszą kwestią jest dokonanie zmiany w sposobie odżywiania i stylu życia oraz rozpoczęcie ćwiczeń.  Dieta w procesie odchudzania  ma na celu zmniejszenie masy ciała bez zbędnych wyrzeczeń.  Osoby otyłe bądź z nadwagą nie powinny tracić więcej niż 1 kg masy ciała na tydzień. Zbyt szybka i gwałtowna utrata kilogramów, może doprowadzić do złego samopoczucia a w konsekwencji do efektu jo – jo. W diecie należy ograniczać ilość tłuszczów, zwłaszcza pochodzenia zwierzęcego.  Pomocne w utracie tłuszczów w pożywieniu jest przyrządzanie potraw poprzez gotowanie, grillowanie i pieczenie w folii. W diecie należy wyeliminować węglowodany głównie cukry proste i zastąpić je węglowodanami złożonymi takimi jak pieczywo razowe.  Istotne w diecie jest spożywanie błonnika, który dzięki zdolności wiązania się z wodą, przyczynia się do powiększenia objętości pożywienia dzięki temu człowiek czuje się syty. Nie należy zapominać, że jednym z  elementów diety powinien być regularny wysiłek fizyczny, który przyczynia się do zwiększonego spalania kalorii, podniesienia kondycji i poprawienia sylwetki. Podstawowym warunkiem skuteczności diety jest wypracowanie prawidłowych zachowań żywieniowych i zmiana dotychczasowych przyzwyczajeń. Ważna jest regularność spożywania posiłków  od 4 do 5 w ciągu dnia, pozwoli to na stały dopływ energii przez co organizm nie będzie odkładał kalorii w postaci tkanki tłuszczowej. Najlepiej zacząć dokonywać zakupów w bardziej przemyślany sposób, gotować zdrowiej oraz jeść powoli. Dzięki temu można zdrowo i bezpiecznie stracić zbędne kilogramy i wystrzec się procesu jo –jo.