Talerz zdrowia jako kierunek skutecznego odchudzania.
Talerz zdrowia to przyjęte zalecenia żywieniowe sugerujące jakie produkty z
wymienionych grup
i w jakich ilościach powinny znaleźć się w codziennej diecie aby pokryć
zapotrzebowanie organizmu na wszystkie niezbędne składniki.
1. Produkty zbożowe (węglowodany) – należy spożywać je 4-5 razy w ciągu dnia. Zaliczają się do nich: pieczywo razowe, kasze, makarony, płatki zbożowe.
2. Warzywa i owoce – będące źródłem witamin, soli mineralnych i błonnika zaleca się spożywać bez ograniczeń, pod warunkiem że są one surowe bądź gotowane na parze, pozwala to na jak najmniejszą utratę ich wartości odżywczych. Z kolei owoce należy spożywać 3-4 razy dziennie ze względu na zawartość w nich cukru. Ograniczać należy zwłaszcza banany i winogrona.
3. Mleko i przetwory mleczne – są bogate w wapń i białko, jako element budulcowy szczególnie niezbędne u dzieci i młodzieży. Należy spożywać 3-4 porcje mleka i jego przetworów dziennie.
4.Mięso – czerwone, drób, wędliny, ryby jako produkty bogate w żelazo i pełnowartościowe białko, należy spożywać 2-3 porcje dziennie.
Woda – jako niezbędny składnik organizmu, utrzymujący prawidłowy bilans wodny organizmu. Należy jej wypijać 2 litry dziennie. Ważne aby zawierała 5-10 mg sodu na litr.