Otyłość wśród dzieci
Dzieci i młodzież są najbardziej narażone na błędy żywieniowe co w konsekwencji prowadzi do ich otyłości. Ma na to wpływ wiele czynników, poczynając od czynników genetycznych, po czynniki środowiskowe i działanie marketingu. Do najczęstszych błędów zalicza się spożywanie zbyt dużej ilości słodyczy, chipsów, słodkich i gazowanych napojów a połączone z biernym spędzaniem czasu wolnego często przed komputerem i telewizorem prowadzą do otyłości. Nadwyżka spożywanych kalorii połączona z małą aktywnością fizyczną powoduje odkładanie się tkanki tłuszczowej. Posiłki dzieci często ubogie są w białko, węglowodany złożone, owoce i warzywa. Otyłość w konsekwencji może prowadzić do poważnych chorób takich jak cukrzyca, nadciśnienie tętnicze, choroby serca. Warto zadbać o zdrowie dzieci a w tym również o lepsze ich samopoczucie poprzez zmianę nawyków żywieniowych. Ogólne normy żywienia dla dzieci i młodzieży określają tabele opracowane przez Instytutu Żywności i Żywienia w Warszawie.
Dzieci i młodzież powinna przestrzegać następujących zaleceń żywieniowych.
– Spożywanie 5 porcji produktów zbożowych
– Porcja warzyw w każdym posiłku
– Porcja owoców 3-4 x dziennie
– Porcja produktów mlecznych 2-4 x dziennie
– Porcja mięsa/ryb/nasion 1-2 x dziennie
– Tłuszcz – głównie roślinny
– Ograniczenie słodyczy
– Urozmaicona dieta
– Regularność posiłków